o namauslugeordinacijao zubimakontakt
 
 
 
   

 

 

 

Komparativna analiza

 

Većina današnjih kičmenjaka ima zube. Čovek je razvio najsloženiji dentalni sistem prilagođen raznovrsnoj ishrani, i on se nalazi na vrhu evolutivne lestvice.

 

Kod životinja su zubi veoma raznoliki, a njihova morfologija odgovara funkciji odnosno načinu ishrane životinje. Zbog toga je kod biljojeda prisutan veći broj bočnih zuba, čija velika grizna površina omogućava dobro žvakanje i pripremu hrane za dalje varenje. I ostali deo sistema za varenje je specifičan i prilagođen biljnoj ishrani. Sa druge strane, mesožderi imaju razvijene prednje zube (posebno očnjake) prilagođene za hvatanje plena i kidanje mesa.

 

Kod nekih vrsta zubi rastu samo jednom tokom života (monodonti), dok se kod drugih oni neprekidno obnavljaju (polidonti). Neke životinje (poput kornjača) su bezube, a druge (poput ajkula) imaju ogroman broj zuba koji mogu da se pomeraju i koji rastu svake dve nedelje. Kod morskog konja očnjaci rastu tokom celog života, a kod glodara rastu sekutići koji se troše kroz glodanje i stalno imaju istu dužinu. Nekim vrstama glodara, kao što je gvinejsko prase, pored sekutića konstantno rastu i kutnjaci. Pojedine vrste imaju veoma specifičan oblik zuba (uslovljen funkcijom) kao npr. šuplji očnjak kod zmija otrovnica. Ubedljivo nasloženiji i najbolje razvijen zubik u životinjskom svetu imaju primati, a najsličniju denticiju čoveku imaju šimpanze.

 

 

Preuzeto sa Wikipedia.org

 

 

  vrh stranice

 

Stomatološka ordinacija "Radix", Trg kosturnica 16/2, 37000 Kruševac, Srbija

 

telefoni: 037/ 490 343, 064/ 11 22 463

e-mail: info@radixdent.com

 

 

Copyright © 2009, Stomatološka ordinacija Radix. Sva prava zadržana.

Web dizajn: online-produkcija.com